Etappe I :  Van Basel naar Bergamo in 7 dagen (500 km)

Door Duitsland en Zwitserland volgen we de Rijn en gaan met de Rhäthische Bahn omhoog de Alpen op om daarna naar beneden te suizen en via het prachtige Comomeer door te fietsen naar Bergamo

 

Menaggio (Comomeer)

 

Reisdag 1  Nederland – Weil am Rhein / Basel

Vanaf de opstapplaatsen comfortabel op weg naar uw overnachtingshotel in Basel/Weil am Rhein.

 

Fietsdag 1.   Weil am Rhein – Waldshut                                        70 km

Uw fietstocht start in de Zwitserse stad Basel, dankzij de ligging op de grens met Frankrijk en Duitsland een gezellig drukke internationale stad aan de oever van de Rijn. Vanaf Basel tot aan de Bodensee volgt u de Rheinroute via kleinere weggetjes en fietspaden door het Rijndal. Om te eindigen aan de Duitse zijde in Waldshut   Onderweg passeert u het historische Rheinfelden, Laufenburg met de fraaie gevels en langs de Duitse kant van de Rijn bereikt u het prachtig gelegen Waldshut.

Fietsdag 2.  Waldshut – Frauenfeld                                                 70 km

Vandaag fietsen we via Zwitserland eerst nog langs een liefelijk kronkelende Rijn tot het dal van de Thur en later de Sitter die we in oostelijke richting verder volgen. Een mooi en afwisselend landschap met prachtige uitzichten op de wijnvelden. Aan het fietsen merken we dat we niet meer in de vlakte zijn. Maakt u nog een omweg om de beroemde watervallen van Schaffhausen te bezoeken? Of volgt u het dal van de Thur naar Frauenfeld?

       

Fetsdag 3.   Frauenfeld – Lustenau                                72 km

Via Bischofszell fiets u een stukje over de oude pelgrimsroute door een prachtig natuurgebied richting St. Gallen om na een klim beloond te worden met een afdaling naar de Bodensee met uitzicht op prachtige Alpenpanorama’s. Langs de zuidoever van de Bodensee fietst u  via Rorschach, naar Lustenau net over de grens in Oostenrijk.

Fietsdag 4.   Lustenau – St.Moritz                                       80 km

 Door kleine stadjes en dorpen, een stukje Oostenrijk en Liechtenstein fietsen we langs de Rijn langzaam omhoog een steeds smaller dal in waar links en rechts de machtige bergen steeds hoger worden tot enige kilometers voor Chur waar we op de trein stappen naar St.Moritz.

Echt de bergen in en op? Heeft u goede benen dan heeft u de keuze om na Chur door te fietsen naar Thusis over de Polenweg, hoog boven de rivier. Maar gezien de dag afstand kiezen we voor Chur en pakken daar de trein naar boven. De Räthische Bahn volgens velen de mooiste spoorweg van Europa brengt u daar in twee uur door een adembenemend mooi landschap. Boven aan gekomen hebben we een blik op de wondere wereld van het mondaine St.Moritz en fietsen iets door tot Maloja.

                                                            

Fietsdag 5.   St.Moritz – Chiavenna- Mennagio 80 km 

We beginnen de dag met een spectaculaire afdaling waarbij u veel uw remmen zult gebruiken om niet te hard te gaan, maar ook om rond te kunnen kijken en te genieten van het Alpenlandschap. Vanaf Chiavenna gaat het kalmer aan, maar nog steeds naar beneden tot we bij het Comomeer komen. Na alle spektakel van het hooggebergte gaan we vervolgens langs de oever van het Comomeer en zijn we in eens in een totaal andere wereld, nog steeds omzoomt door hoge bergen maar nu in een “subtropische” omgeving waar vele Italianen hun vakantieverblijven hebben.

Fietsdag 6.   Mennagio/Bellagio – Bergamo                                                         70 km

 Brengt ons langs Lecco en de rivier de Adda, die we oversteken met een pont voortgedreven door de stroom van de rivier (foto) naar de oude handels- en industriestad Bergamo en laten we de Alpen definitief achter ons. Alvorens de Po-vlakte te doorkruisen. Nemen we in Bergamo een rustdag

 

   

 

Rustdag 1. Bergamo

 Hier heeft u de keuze om uw reis te beëindigen en per trein of vliegtuig terug te keren naar Nederland. ( informeer bij boeking)  toeslag v.a. 100   p.p.

Bergamo is een mooie oude handels en industiestad en zeker de moeite waard om te bekijken