Vertrek: Nog geen datum gepland 

op Vrijdag naar Maastricht, 1e fietsdag naar Aachen

rustdag in Beaune

 

18 dagen Velo Route du Soleil fietsen van Maastricht tot aan de Middellandse Zee.

De Veloroute du Soleil is een project van cyclingeurope.nl waarbij fietspaden over oude spoorbanen en langs kanalen een autoluwe route vormen door België, Duitsland en Frankrijk. Het langste vrijwel aaneengesloten fietspad tussen Maastricht en de Middellandse Zee, Veloroute du Soleil.

Door het geringe aantal hoogtemeters is de route veel makkelijker dan menig andere fietsroutes naar het zuiden. Kortom een echte aanrader voor als u een lange afstand fietsroute, tussen de 80 en 100 kilometer per dag wilt fietsen maar niet teveel flink op de pedalen wil staan. Het Limburgse heuvelland is het zwaarste deel van de reis, was de conclusie na afloop dit voorjaar

De route is  zo’n  1250 km lang en loopt van Maastricht naar Aken en verder via Nancy, Epinal, Vesoul, Beaune, Lyon, Valence, Orange en Avignon naar Le Grau du Roi aan de Middellandse Zee.


1e dag Na aankomst in Maastricht kan men vrijdagmiddag van Station Maastricht naar Aachen fietsen ( 40 km).

Vanuit Maastricht langs Bemelen, de laatste Mergelgroeve in Nederland, over het Plateau van Margraten naar Aachen. Een prachtige route door het Limburgse Heuvelland. U komt Aachen binnen via een mooi binnendoortje langs het ziekenhuis.

2E vakantiedag. Aken – Bütgenbach  ( 75 km)

Een mooie stad met veel historie. Vanuit het centrum van de stad naar het begin van de Vennbahn, het traject van deze oude spoorbaan over grotendeels Belgisch grondgebied, de Hoge Venen in brengt ons naar Butgenbach De eerste 20 km gaat geleidelijk aan omhoog, de laatste 25 km verlopen min of meer vlak tot aan het stuwmeer bij Bütgenbach.

3e vakantiedag. Butgenbach - St.Vith - Mettendorf ( 90 km)

Vanaf Butgenbach gaat het vrijwel vlak naar St.Vith een pracht plaats om te pauzeren, om daarna verder te gaan Duitsland in. Afgelopen jaar waren we begin mei dus de Hop was nog maar net boven de grond.

4e vakantiedag . Mettendorf - Wasserbillig - Perl (80 km)

Vanaf Mettendorf dalen we verder af naar Wasserbillig, waar de pont ons over de Moezel zet en we verder fietsen links de wijngaarden en rechts de rivier met op de andere oever Luxemburg.

 

5e vakantiedag. Perl – Thionville – Metz (65 km)

Vanuit Perl gaat het verder langs de Moezel naar Metz, bij Schengen gaan we de grens over met Frankrijk. Langs de kleine stad Thionville gaat het verder richting Metz, waarvan de kathedraal ons als baken tegemoet komt.

6e vakantiedag Metz – Pont á Mousson – Nancy (70 km)

Metz is een verrassend mooie stad om zeker even rond te kijken alvorens op de fiets te stappen naar Nancy. Onderweg passeren we de abdij van Pont-à-Mousson. Nancy met het oude centrum en de zwier van art deco is voor velen de eerste echte Franse stad in het landelijk golvende Lotharingen.

7e vakantiedag. Nancy – Charmes – Epinal (75 km)

Nancy ligt aan de Meurthe een zijrivier van de moezel. Na een fietspad langs het verbindingskanaal komen we weer terug bij de Moezel waarlangs een mooi nieuw fietspad ons naar Épinal brengt.

 

8e vakantiedag. Epinal – Bain les Bains – Vesoul  (100 km)

Met het Canal de l’Est fietsen we over de waterscheiding tussen de Rijn en de Rhône. Even buiten Corre komen Canal de L’Est en de Saône bij elkaar. Wij steken een klein stukje van de kronkelende rivier af en volgen dan weer de oevers van de Saône na Conflandey. Het is een mooi verstild traject door kleine dorpjes.

9e vakantiedag. Vesoul – Gray  (80 km)

Vanuit Vesoul (centrumstad van Haut Saône) wat eigenlijk iets terzijde van de route ligt zoeken we weer de oevers van de Saône op en volgen het dal dat zich langzaam aan verwijd naar Gray. Gray is een klein provinciestadje gelegen op een knooppunt van wegen.

10e vakantiedag. Gray – Beaune  ( 100 km)

Een lange dag in kilometers, langs een langzaam breder wordende Saône en in de verte op de horizon de heuvels van de Bourgogne. De moeite waard om daar de dag te eindigen in één van de mooiste en bekendste plaatsen van de Bourgogne, Beaune.

 

11e vakantiedag Rustdag in Beaune

Rustdag, of toch even een tour door de bourgogne ?

12e vakantiedag Beaune - Cluny ( 80 km )

Dwars door de wijngaarden van de Bourgogne, langs vele bekende dorpjes van naam en idem zoveel mogelijkheden om al dat lekkers te proeven. Fietsen we eerst langs het Canal du Centre, maar een groot deel van de dag gaat het over de Voie Verte, een oude spoorbaan naar Cluny

                                                   

 

13e vakantiedag  Cluny - Macon– VilleFranche sur Saonne -  Massieux (70 km)

Verder door de Bourgogne langs Macon en door de Beaujolais keren we in Belleville weer terug langs de Saône  en in de drukte van het dal met wegen en spoorbanen, om de dag te eindigen 10 km voor Trevoux aan de oever van de Saône

 14e vakantiedag  Massieux – Lyon – Condrieu (70 km)

Met de Saône dwars door de oude stad Lyon om daarna langs de oevers van de Rhône weer verder te gaan. Er zijn nog een kleine tien kilometer nog geen fietspad en moeten we de weg delen met verkeer, maar al voor Vienne, mogelijke stopplaats, wordt het weer overwegend autovrij fietsen en rustiger.

15e vakantiedag  Condrieu – Valence ( 85 km)

Met de kilometer komen we zuidelijker zeker als er een stevige Mistral opsteekt. Als die in de rug blaast, vliegen we over het wegdek. Het Rhônedal is dicht bevolkt maar kent ook mooie plaatsen zoals Tournon en daar tegenover Tain-l’Hermitage. Valence is de eerste stad waar je echt het zuiden voelt, en daarmee een prima etappe plaats bij de monding van de Drôme

16e vakantiedag  Valance – Bourg Saint Andeol  (Pierrelatte) (90 km)

Vanuit Valence zoeken we weer de betrekkelijk rust op van de oevers van de Rhône, komen langs de Montélimar de stad die bekend is van zijn nougat en eindigen de dag even voor de Ardèche in de Rhône stroomt bij Bourg Saint Andeol

 

17e vakantiedag  Bourg Saint Andeol – Avignon (80 km)

Avignon is voor vele de bekendste historische stad aan de Rhône in het zuiden, met het prachtige Pauselijk Paleis en de beroemde brug. 

18e vakantiedag Avignon - Le Grand Roi ( 100km) De Veloroute  du Soleil gaat echter door naar de Mediteranée. Onderweg passeren we leuke historische stadjes als Beaucaire en ook Arles ligt op slechts een paar kilometer van de hoofdroute.  De Veloroute du Soleil eindigt kort na het historische vestingstadje Aigues mortes bij de Le Grau du Roi. Maar dan sta je ook met je voeten in de Middelandse Zee

 19e dag

Jammer maar de vakantie zit erop.  Vanochtend kunt u in de fietsbus stappen voor de comfortabele terugreis naar de omgeving van Dijon voor de overnachting.

20e dag

Vandaag rijden we terug naar Nederland. Onderweg genieten we nog na van deze bijzondere lange afstand fietsvakantie.

 

 

 

 

               

 

 

 

Partner van Fital fietsvakanties