@paul Benjaminse

 

Na inmiddels een aantal geslaagde Onbegrensde Fietsreizen gemaakt te hebben samen met diverse liefhebbers van het maken van tochten op de fiets, naar Rome en naar de Middellandse Zee. Zijn we bezig met voorbereiden van een reis naar de Rivièra en de Provence. In 2024 vertrekken we op 26 april  met de FITAL fietsbus en trailer naar de omgeving van Mulhouse om vandaar op de fiets te stappen en in bijna 21 dagen via Zwitserland, Italië (om Monaco) naar Frankrijk te fietsen.       


De route is beschreven in twee boekjes gemaakt door Paul Benjaminse, die ons door deels relatief onbekende gebieden langs mooie wegen door overweldigende landschappen en prachtige ‘oude’ steden leiden. Onbegrensd Fietsen naar de Riviera (Basel – Albenga - Nice) en Onbegrensd Fietsen door de Provence (Nice - Aix en Provence - Avignon) zijn wederom klassiekers en door mij ook gefietst en verkend. Een kleine 1100 km waarbij het venijn zit in het begin van de reis bij het doorkruizen van de Jura. Daarna gaan we onder de Simplon door en niet via de Gorges du Verdon ( steil en te weinig accommodaties, naar Avignon. Deze laatste twee (Simplon en Gorges du Verdon) om de simpele reden dat ze een te grote uitdaging zijn (leert de ervaring) en organisatorisch niet haalbaar.  De reis gaat van accommodatie naar accommodatie en wordt begeleid door mij met bagage bus en fiets, op de manier zoals de Rome reizigers dat ook weer afgelopen voorjaar hebben mogen ervaren.

NB. De terugreis gaat met de Fital fiets-bus ! Zodat we er zeker van zijn dat u tegelijk met fiets en bagage weer terugkomt in Nederland.

Vertrek op Vrijdag 26 april vanuit NL en eerste fietsdag op zaterdag. Terug in Nederland vrijdag 17 mei. 

Dag 1    bus        Cernay/Mulhouse

Dag 2    70 km   La Chaquerelle/Govelier              (Col des Rangiers)         

De eerste fietsdag gaat voor een groot deel door het Franse land richting de Zwitserse grens. De bergketens van de Jura vormen min of meer een natuurlijke grens en dat betekend dat tot de grens de weg geleidelijk stijgt, maar dat vanaf de grens de eerste bergrug toch echt genomen moet worden. Een klim die beloont wordt met een prachtige afdaling en eindigt in Govelier.

 

Dag 3   60 km    Studen               (Gorges du Pichoux en Col du Pierre Pertoux)

Een stevige fietsdag en daarom niet teveel kilometers om door de Jura heen te breken. Een mooie maar uitdagende klim door de kloof van Pichoux en daarna verder naar boven om vanaf het voormalige klooster van Bellelay af te dalen via Tavannes en de Taubenloch kloof naar Biel. Vanaf Biel verlaten we de Jura en gaan op weg naar de Alpen.

 

Dag 4    91 km    Fruitigen     (door Bern)

Vanuit Studen gaat de route via Aarberg naar Bern, dwars door deze mooie Zwitserse stad gaan we stroomopwaarts het Berneroberland in om voor de Kanderstieg onze overnachtingsplaats te vinden.

        

 

Dag 5    14+34+28 km   Villadossella  (Kandersteg-Goppensteien en Brig-Iselle met trein)

Onder de Alpen door eerst bij Kanderstieg en daarna vanuit Brig onder de Simplon door naar Domodossola. Italie, en je bent in Zuid-Europa.

 

Dag 6.   50 km   Orta/La Pella 

De tweede dag in Italie brengt ons langs Mergozzo, Omegna langs het meer van Orta naar La pella. Het grote meer (Lago Maggiorre) laten we links liggen, maar het Lago d’ Orta is zeker zo mooi. Toch het Lago Maggiore kijken, dat kan op deze rustige dag, door een uitstapje te maken vanaf Mergozzo.

 

 

Dag 7.   80 km   Viveronne

We breken vanuit Pella door de laatste resten van de Alpen om bij Borgosesia in de bovenkant van de Po-vlakte aan te komen. Om vandaar uit dwars door de vlakte met rijstvelden enkiwi-plantages richting het meer van Viveronne te fietsen

                                                 

Dag 8.  87 km  Moncalieri (Turijn)   

Vanuit Viverone reizen we verder tot aan Cresentino en gaan vanaf daar naar Torino(Turijn) een mooie stad die prachtig ligt aan de bovenloop van de PO. Een oude stad met veel historie en zeker de moeite waard om een dag door te brengen en om even bij te komen van het fietsen.

Dag 9                    Rustdag Turijn

 

Dag 10   60 km  Alba      

Vanuit Torino gaan we door de vlakte om in de Langhe te komen eerst door de wijdse vlakte om dan af te dalen naar Alba waar we in één van Italiaanse beroemde wijnstreken aan te komen. Een prachtig landschap met tegen de hellingen de wijngaarden van de betere Italiaanse wijnen waar onder de Barolo. Hieronder het route profiel Torino-Alba van de hand van Paul Benjaminse.   @paul Benjaminse

 

Dag 11   70 km   Millesimo

Door de wijngaarden van de Langhe gaan we langzaam omhoog en ja voor de vergezichten moet je soms wat over hebben en even een heuvelkam op klimmen

 

Dag 12   70 km   Allasio

Na een lange geleidelijke klim door de bossen staan we dan ineens hoog boven de Middelandse Zee met in de diepte Albenga. Onderweg naar beneden is de atmosfeer ineens Mediteraan.  Vanaf Albenga beginnen we aan de reis naar Nice en overnachten in Allassio

                    

Dag 13 76 km   Menton

We volgen de kust. Bijna helemaal gescheiden van het snelle autoverkeer over de boulevard of oude spoortrajecten. Hier en daar is het niet te vermijden en moeten we mee met de auto’s. Maar bovenal is er de charme van de alom te voelen Mediterranée.

 

Dag 14 81 km  Grasse  

Eeerst nog een stuk langs de Riviera en door Nice. Natuurlijk kijken we hier even rond en genieten van het mondaine leven. Na Nice gaan we weer klimmen de bergen en omhoog om te genieten van de bekoringen van de Provence.

Dag 15                 Rustdag in Grasse

 

Dag 16 74 km   Draguignan

Soms even klimmen, maar ook heerlijke afdalingen door een prachtig oud landschap met mooie en gezellige plaatsjes

 

Dag 17  77 km    St Maximin la Sante Baume 

De provence is al van oudsher een geliefd gebied om te komen van wege het redelijk zachte klimaat. Onderweg valt in de dorpen en plaatsjes veel mooie historie te bewonderen, klooster, kerken en schilderachtige pleintejs

 

Dag 18  75 km   Salon en Provence

Onderweg naar Salon de Provence gaan we dwars door Aix en Provence een mooie deftige stad zoals Paul dat in zijn boekje beschrijft. Een mooie stad in een aangenaam landschap. Om er te komen moet er wel eerst even geklommen worden en om af te kunnen dalen naar Salon de de Provence is er weer een korte klim.       

 

Dag 19 65 km  Avignon

De laatste klim de Provence uit zijn naar Cavaillion waarna het landschap steeds vlakker en wijdser, maar ook drukker en dichter bevolkt om te eindigen in Avignon. Een prachtig eindpunt van een indrukwekkend tocht. Misschien nog tijd om Avignon in te trekken.

 

Dag 20  en 21    terugreis 2 dagen

 

Partner van Fital fietsvakanties