Mont Pilloy (Fr.)

In 1976 kocht ik mijn eerste 'racefiets', een witte Gitane. Daarvoor heb ik onder andere een Gazelle gehad met trommelremmen en een BSA met drie versnellingen. Tegenwoordig zou de Gitane een randonneur genoemd worden of ook wel een hybride of trackingbike dat laatste in goed Nederlands. Ik reed nog steeds op mijn oude Brooks zadel uit '76, al was de Gitane inmiddels vervangen door al weer mijn tweede Giant Expedition. Helaas mijn zadel is 6 juli 2019 gebroken en niet meer te repareren. Het zadel heeft uiteindelijk de doorslag gegeven en ik heb geïnvesteerd in een 'echte' fiets. Wat een wereld van verschil. Begin 2020 werd ik getipt dat er een mooie tweedehandse Idworx Easy Rohler te koop kwam en naar bleek precies in mijn maat. Wat een uitvinding en wat een genot om op te fietsen. Ik heb hem nu al weer wat jaren en nog geen moment spijt. Het enige dat ik heb meegenomen van mijn oude fiets is een mijn ossekop op het stuur en ja ik heb een heus nieuw Brooks-zadel op mijn 'nieuwe' fiets.

 

Parijs, Parc La Villette     

 

Op mijn 16e fietste ik naar Duitsland, later naar Denemarken, Zweden en Frankrijk. In 1986 ontmoette ik Paul Benjaminse. Behalve met de komst van de HSL was hij ook druk met het maken van fietsroutes onder de naam Onbegrensd Fietsen. Toen alleen naar Rome maar inmiddels ook naar Venetië, Barcelona, Andalusië, van Pau naar Lissabon dwars door Spanje en naar Parijs. In het begin las ik zijn routes kritisch na maar al snel was het samen op verkenning gaan. De Cartograaf en de Sociaal-Geograaf doen dit nu al meer dan 30 jaar. Daar moest natuurlijk meer uit voort komen. Gebrek aan tijd bij de auteur maakte dat ik alleen moest gaan verkennen vanuit Salzburg via Porec en Venetië en weer terug naar Villach. De route controleren en verkennen. Daarna ontstond  definitief het plan om de boekjes van Onbegrensd Fietsen ook om te zetten naar Individuele Fietsreizen waarbij dag afstanden en accommodaties waren geselecteerd. In de herfst van 2012 betekende dit niet alleen een route verkennen voor Paul, maar ook accommodaties beoordelen voor Trapreizen.

 

Maas nabij Fumay

Trapreizen is ontstaan in de loop van van 2012 uit het bijeen brengen van kennis over fietsreizen en accommodaties en mijn kennis van de routes van Onbegrensd Fietsen. Routes verkennen en individuele fietsvakanties organiseren is nu niet alleen een hobby meer!

De ene na de andere fietsverkenning volgde. In 2016 met als doel Rome deel II van Onbegrensd Fietsen te actualiseren, vanuit Zwitserland naar de lago's in Noord-Italia an vandaar vanuit Guiglia in de Apenijnen door naar Florence. Het resultaat: prachtige routes in Italië en vernieuwde boekjes van de serie Onbegrensd Fietsen. Zomer 2017 in de Provence/Vaucluse gefietst ten behoeve van de actualisatie en uitbreidng van Onbegrensd Fietsen door de Provence. Je kan nu ook fietsen op en rond de Mont Ventoux. Jawel, "de kale berg" bedwingen met een boekje van Paul Benjaminse.

 

onderweg naar Parijs

Onderweg naar Parijs - Wat te denken van een heerlijke week Onbegrensd Fietsen van Maastricht naar Parijs, door een onbekend maar ook prachtig stuk van België en Frankrijk, zelfs in januari wonder schoon.

 

2018 is begonnen met een verkenning ten behoeve van de route naar Barcelona en de in 2017 uitgekomen route langs de Maas. En een nieuw avontuur is in de maak groepsreizen op basis van de boekjes van Paul Benjaminse. Samen met FITAL ben ik, met advies van Paul, begonnen met het uitwerken van en reis Onbegrensd Fietsen naar Rome. In 19 dagen fietsen van Basel naar Rome. Ongeveer 70/80 kilometer per dag maakt het mogelijk om naar Rome te fietsen voor de geoefende fietser in 19 fietsdagen. Mei 2019 zijn we met een groep van 9 mensen van Bazel naar Rome gefietst en omdat het een groot succes was gaan we bij voldoende deelnemers weer. Helaas onderbroken door Covid19, maar voorjaar 2022 hebben we met een groot aantal mensen de Véloroute du Soleil met mooi weer en veel plezier gefietst. Voorjaar 2023 zijn we weer naar Rome gegaan. Dit keer vertrokken we 28 april 2023 richting Basel om daar op de fiets te stappen naar Rome (19 dagen fietsen, 3 rust en 3 reisdagen) Voor 2024 staat "Door de Jura en de Alpen naar de Rivièra en Provence" op de rol. Gebaseerd op Fietsen naar de Rivièra en Fietsen door de Provence beide boekjes gemaakt door Paul Benjaminse.                  

nieuwe wegen ;-)

 

Fietsen is voor mij een geweldige manier van reizen, maar ook een ideale vorm van ontspannen en weer nieuwe energie op doen. Regelmatig maak ik al dan niet samen met anderen mijn rondjes hier in de omgeving van Arnhem. Met soms leuke uitschieters om te kijken of het nog kan, zie Strava. Behalve fietsen vind ik het ook leuk om te helpen bij het vinden van de goede routes, even een trekje te maken of als je dat wil hints en tips over het reizen met de fiets.    En zeg zelf, wat is er leuker dan met je naasten naar Parijs te fietsen. 

Voor meer reisinfo zie de website van Fital voor het lange afstand fietsen

of neem contact op met mij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.